Meliorin Käyttöohjeet

1. Suihkuta suoja-ainetta vain kuiville ja puhtaille pinnoille, tarvittaessa pese ja kuivaa pinnat ennen käyttöä.

2. Suihkuta pinnoille tasaisesti ja tarvittaessa pyyhi/levitä liinalla jotta saataisiin mahdollisimman tasalaatuinen pinta joka takaa parhaan mahdollisimman suojan. Etanolin haihduttua pinta vaikuttaa hetken tahmealta, kunnes Meliorin on muodostanut pinnalle sähkökemiallisesti suojaava kalvon.

3. Heijastavilla pinnoilla pyyhi käsitellyt kohteet aineen kuivuttua.

4. Suojattuja pintoja voidaan pyyhkiä kostealla liinalla ja miedolla pesuaineella vaarantamatta kalvoa.

Meliorinin käyttökohteet

Meliorinissa oleva etanoli desinfioi pinnan ja haihtuu pois, jonka jälkeen pinnalle jää haitallisilta bakteereilta ja viruksilta suojeleva kalvo.

Meliorinilla käsiteltyjä pintoja voi pyyhkiä kostealla rätillä ja miedolla pesuaineella. Käytöstä ja pinnasta riippuen kalvo voi vaikuttaa pinnalla useita päiviä.

 

Työsuojeluvälineet (jalkineet, suojaimet)

Kosketuspinnat (oven kahvat, valokatkaisimet, hanat)

Julkiset tilat, kaupat, koulut, päiväkodit, vanhusten hoivakodit

Tehdastilat, elintarviketeollisuus, eläintilat

Haavojen ensihoito

Usein kysyttyä

Voiko tätä tuotetta käyttää käsien suojana?

Kyllä voi, tuotteessa oleva etanoli haihtuu nopeasti ja samalla desinfioi kädet, melioriinin kuivuttua käsien pinnoille muodostuu suojaava kalvo, jossa pihkasta peräisin olevat hapot jotka myös suojaavat, niin samalla myös hoitavat käsiä, joten kädet eivät kuivu samalla tavoin kuin pelkästään etanolia tai muita vastaavia desinfiointiaineita sisältävissä tuotteissa.

Täytyy kuitenkin muistaa että kädet ovat huokoisia, joten muodostunut kalvo ei välttämättä kestä niin pitkään kuin kovilla pinnoilla, joten on suositeltavaa käyttää melioriiniä käsien suojana useampia kertoja päivässä, jotta suoja toimii parhaiten. Toki riippuu myös siitä mitä käsillään tekee, raskas työ vaatii useamman käsittelyn kuin kevyempi. Myöskään perinteisiä käsidesejä ei voi käyttää samanaikaisesti, koska esim. etanolia sisältävät tuotteet heikentävät kalvoa ja suojaus ei enää toimi toivotulla tavalla.

Miksi käyttöturvatiedotteessa on varoitus, jos tuotetta joutuu iholle se on huuhdeltava runsaalla vedellä ja saippualla?

Asetuksen mukaan käyttöturvallisuustiedotteet laaditaan koneellisesti ainesosaluettelon mukaisesti ja merkinnät perustuvat lakiin. Käsien desinfiointiaineet sisältävät useimmin etanolia, joka on elimistölle turvallisin alkoholi. Vaihtoehtoisesti desinfiointiaineissa käytetään isopropanolia tai n-propanolia. Käyttöturvallisuustiedotteen kohta 4. (Ensiapu) sisältää tietoja miten tulee toimia ensiapua vaativissa tilanteissa. Lain ja asetuksen mukaisesti etanoli (ja isopropanoli tai n-propanoli) on sellainen ainesosa, että kun sitä pääsee iholle, tulee käyttöturvallisuus tiedotteeseen automaattisesti varoitusteksti: 

"Jos tuote pääsee kosketuksiin ihon kanssa, on kuitenkin suositeltavaa riisua saastuneet vaatteet ja kengät, huuhdella iho ja jos mahdollista, suihkuttaa altistunut alue runsaalla vedellä ja neutraalilla saippualla. Jos altistuminen on merkittävä, hakeuduttava lääkärin hoitoon.”

Mikäli kyseessä ei ole muuten haitallinen aine (kuten Oy Melior Pharma Ab:n tuotteet) siihen tulee lisäksi teksti: "Tämä tuote ei sisällä iholle joutuessaan vaarallisiksi luokiteltuja aineita.” 

Kaikissa etanolia sisältävissä käsideseissä pitää siis maininta, että mikäli ainetta joutuu iholle se tulisi huuhdella. Luonnollisesti tämä on ensiaputoimenpide/varotoimenpide, mikäli etanolista saisi iho-oireita. Lähtökohtaisesti käyttöohjeet ovat kuitenkin kaikissa käsideseissä selkeät, että etanolin annetaan haihtua pois. Käyttöturvallisuus tiedotteen tehtävä on varmistaa turvallinen käyttö.

Mitä jos minulla on hartsiallergia?

Muutama % ihmisistä kärsii eriasteisista hartsiallergioista, nestemäisenä tuotteena luonnonhartsista ”pihkasta” ei ole tutkittua tietoa. Jos iho-oireita syntyy käytön aikana on tuotteen käyttö on syytä lopettaa välittömästi, yleensä oireet ovat ihottuman kaltaisia ja katoavat nopeasti käytön lopettamisen jälkeen.

Yhteydenotto

Markku Hietaniemi
markku (at) h2m.fi

Voit ottaa yhteyttä myös alla olevalla lomakkeella